Därför tappar män håret
Låt oss först konstatera att det är vanligt att män tappar hår idag. För en del startar det redan i 20-årsåldern medan andra inte märker att håret tunnas ut förrän i 40-50-årsåldern. Forskningen visar att problemet inte är konstant, utan tvärtom ökar för varje år.
Orsaken till mannens håravfall är ett manligt könshormon som heter dihydrotestosteron (DHT). Detta hormon påverkar hårsäckarna så att tillväxten hämmas. Effekten blir att håret ljusnar i färgen men också tunnare för att slutligen börja falla av – utan att återkomma. Hårlinjen kryper saktare uppåt och de karaktäristiska ”vikarna” dyker upp.
Moderna mannen tappar mer
Att tappa sitt hår är visserligen en del i mannens naturliga åldrande. Men forskningen visar att problemet ökar år för år, ungefär vart tionde år har 10% fler män problem med håravfall, jämfört med decenniet innan. Idag upplever 3 av 4 män att de drabbats, och värst upplevs problemet i de yngre åldrarna där utseendet är en extra känslig fråga.
Naturligt men också ärftligt
Tre av fyra män drabbas alltså av håravfall. Precis som med mycket annat, upplever somliga mindre besvär, medan andra drabbas värre. I det sistnämnda fallet är det vanligt att även ärftliga orsaker driver på håravfallet. Man har helt enkelt ett genetisk arv som påverkar både DHT och det manliga hormonet testosteron. Har man ärftligt håravfall, brukar problem uppstå redan i 20-25-årsåldern.
Nu behöver man dock inte dra slutsatsen att ”om pappa blev tunnhårig som 20-åring, så blir sonen det också”. Den genetiska koden kan mycket väl hoppa över en eller flera generationer.
Individuellt hur snabbt
”Jaha, på väg att bli flintis” är det kanske många som tänker när de börjar märka att håravfallet börjat. Men det är en process som tar ganska lång tid – men det är väldigt individuellt. En del kan uppleva att de blivit skalliga (helt eller delvis) redan efter 4-5 år, medan det upp till 25 år i andra fall. Man kan alltså, beroende på individ, vara skallig vid 30, medan andra märker det först när de närmar sig pension.
Andra faktorer som påverkar
Man ska inte glömma bort att det kan finnas andra faktorer som påverkar mäns håravfall. Exempel på detta är t ex sjukdomar, att man genomgått en större operation eller hormonstörningar. Det har också visat sig att om man använder stylingprodukter i stor omfattning och ofta, så kan även detta påverka håravfallet negativt.