Hur du förebygger bildandet av grått hår
Varför blir håret grått?
Det är normalt att hårfärgen förändras i takt med att vi blir äldre. Tidpunkten för när de första grå stråna blir synliga styrs i första hand av vårt genetiska arv och mängden pigment i hårsäcken, men grånande hår kan dyka upp när som helst i livet beroende på faktorer som påverkar vår hälsa såsom stress, livsstil, hormonell förändring, sjukdom, kemikalier m.m.
Hårets pigment kallas melanin och produceras i hårsäckens botten av melanocyter, specifika celler som har till uppgift att producera olika typer av melaninpigment. Det är mängd och typ av melanin tillsammans med våra gener som bestämmer hårets naturliga färg.
Men när de pigmentproducerande cellerna av olika anledningar blir färre eller slits ut, minskar deras förmåga att producera tillräckligt mycket pigment för att håret ska bibehålla sin naturliga färg och håret blir i stället silvergrått eller vitt.
Håret i sig är faktiskt inte vitt, utan skapas av en optisk illusion som uppstår när ljuset bryts från håret, vilket ger en silverliknande look.
Genetiska faktorer
Det är arvet från båda våra föräldrar och deras genetiska sammansättning som avgör såväl färgen på vårt hår som när håret blir grått. Den naturliga återuppbyggnaden av pigment i hårsäcken är dock vanligtvis endast aktiv under hårets första 10 cykler, därefter sker en genetiskt styrd reglering av pigmentproduktionen i hårsäcken.
Förutom de gener som är involverade i melaninproduktionen, styr andra gener hur melaninet fördelas i hårstrået och avgör om pigmentet är jämnt fördelat i håret eller koncentrerat till vissa områden.
Olika typer av pigment
Den mest kända genen som också avgör hårets färg är MC1R. Genen styr också hur mycket och vilken typ av pigment som produceras i hårsäcken.
När MC1R är aktiv produceras pigmentet eumelanin som styr hur mörkt håret blir. Mycket eumelanin gör håret svart, medan måttliga mängder ger brunt hår. Eumelanin skyddar också vår hud från ultraviolett strålning.
Är MC1R inaktiv kommer melanocyterna i stället att producera pheomelanin som ger ljust eller rött hår. Detta pigment saknar funktionen att skydda huden från solens strålning, men har i gengäld en positiv inverkan på vårt immunsystem.
Hur påverkar åldrande hårets färg?
När vi blir äldre minskar som sagt antalet pigmentceller i hårsäcken, vilket gör att hårstrået inte längre innehåller lika mycket melanin och får därför en mer transparent färg som grått, silver eller vitt när det växer.
Forskning tyder på att hårets pigmentproduktion efter 30 års ålder minskar med 10–20 % för varje decennium. Vid 50 års ålder kommer ca hälften av män och kvinnor att ha minst 50 % grått hår. Varje hårsäck har dessutom sitt eget förlopp vilket gör att enskilda hårstrån därför blir grå olika fort.
Andra faktorer som påverkar hårets färg
Stress
Kronisk eller långvarig fysisk och psykisk stress har kopplats till ett snabbare grånande hår, även om den exakta mekanismen ännu inte är klarlagd.
Medicinska tillstånd
Vissa medicinska tillstånd, såsom vitiligo, alopeci och sköldkörtelsjukdomar kan göra att håret tappar pigment.
Hormonella förändringar
Hormonella förändringar som klimakteriet eller graviditet kan påverka hårsäckens produktion av melaninpigment.
Rökning
Rökning krymper vår hårsäckar och En studie från 2013 visar att unga rökare löper 2,5 gånger högre risk att få grått hår före 30 års ålder. Tobak har också en skadlig effekt på hårsäckarna, vilket kan påverka hårets färg.
Näringsbrister
Brister på vissa näringsämnen, såsom vitamin B9, B12, biotin, vitamin D samt koppar, zink och järn kan påverka produktionen av melanin och bidra till för tidigt grånande av håret.
Kemikalier
Exponering för vissa kemikalier, såsom väteperoxid, kan göra att håret tappar pigment.
Kan grått hår återfå sitt pigment?
Ja, till viss del kan håret återfå sin pigmentering. Det franska företaget Kerat´Innov har utvecklat det unika, melaninrika keratinet Melatine® som i en studie visat goda effekter på hårets pigmentering.
Melatine®-keratinet innehåller organisk koppar tillsammans med pigmentrika peptider med dokumenterad upptagningsförmåga och framställs ur högpigmenterad fårull från en specifik får-ras. Tack vare sin lättupptagliga form, tas peptiderna upp av hårsäcken, fyller på med pigment och triggar aktiviteten i de pigmentbildande cellerna - melanocyterna.
När hårlökarna (basen av hårsäcken) stimuleras, aktiveras bildningen av melanin och ger en gradvis återpigmentering av grånande hår.
Melatine® och dess effekter
Melatine® har en hög kundnöjdhet efter 4 månaders användning
- 94 % nöjda användare.
- 87 % upplever att håret blivit mer färgat.
- 84 % vill fortsätta behandlingen.
- 85 % rekommenderar produkten.
Summering Melatine®
- Gradvid återpigmentering av hårets naturliga färg.
- Bromsad utveckling av nya grå hår.
- Synbart resultat efter 60 dagars användning.
- Pigmentering ökar vid en förlängd användning.
- Stärker hårets motståndskraft mot dagligt slitage.
- Förstärkt med biotin som bidrar till hårets normala växtförutsättningar.
- Naturligt innehåll av organisk koppar som bidrar till hårets och hudens pigmentering.
Studien
- 32 personer i åldern 46-72 år med grått eller grånande hår.
- 650 mg Melatine® intogs dagligen i 120 dagar.
- Dag 0 rakades håret på 1 cm² för att hitta samma område under hela studien.
- Fyra färgmätningar gjordes med chromameter. Chromameter används ofta inom kosmetika och medicin för att mäta hud- eller hårfärg och som möjliggör att väldigt precist kunna avgöra skillnader i färg mellan två olika områden.
- Mätningarna gjordes i basen av det rakade området, varefter dataanalys utfördes på genomsnittet av dessa mätningar.
Resultat
- Markant mer pigmentering efter 60 dagar.
- Upp till 13 % mer pigmenterat hår efter 120 dagar.
- Pigmenteringen är progressiv och ökar i takt med att kuren förlängs.
- Starkare och mer motståndskraftigt hår.